Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Jag följer min magkänsla

I follow my gut feeling

Jag följer min magkänsla

”Min mamma pratade ofta om att saker ska kännas bra och att jag ska göra saker med heart, mind and gut. Jag följer fortfarande hennes råd och nu för tiden brukar min finanschef fråga mig om min magkänsla inför stora beslut”, skrattar Helen.

Helen Blomqvist är VD för Sandvik Coromant med 8500 anställda världen över. Hon är också kvinnan i MWH-kostym på Chefstidningens omslag som fick Maria Seraki, grundare av MWH, att utföra en glädjedans i köket. Läs mer om det här.

Maria blev nyfiken, kontaktade Helen och vi fick en pratstund henne. Samtalet handlade mycket om Helens tro på magkänslan, vad som format henne och rollen som VD på ett stort bolag. Och såklart, varför hon gillar MWH!

Fotograf: Alexander Lindström - Gefle Fotostudio

- Det var Jessica Almenäs (ambassadör för MWH, reds anm.), färgerna på kostymerna och rörelsen i bilderna som fångade mitt intresse, säger Helen när Maria frågar hur hon upptäckte MWH.

- Jag förbrukar en del kostymer i mitt jobb och mina MWH-kostymer funkar alltid, fortsätter hon. Framför allt när man reser mycket som jag gör, jag måste kunna krypa ihop och sova på ett flyg. Och när jag kommer fram kan jag i stort sett åka direkt från flyget till ett möte i min kostym!

Som liten ville Helen bli läkare och alla runt omkring henne trodde att det var exakt den vägen hon skulle gå.

- Nu blev jag inte läkare, men jag är än idag säker på att jag egentligen hör hemma på akuten. Som akutläkare, säger Helen.

Istället blev det Kemistlinjen på Stockholm Universitet. Efter fyra studieår och ytterligare 4,5 år som doktorand klev hon ut från universitetet och in på Sandvik Coromant som utvecklingsingenjör. Det är nu 20 år sedan och Helen arbetade med både forskning, utveckling och försäljning innan hon blev vice VD. Redan efter ett år som vice VD på Sandvik Coromant fick hon rollen som VD och är nu inne på tredje året i den positionen.

Helen ville egentligen aldrig bli chef och har aldrig siktat dit.

- Men en av mina tidigare chefer tyckte att jag skulle det, han sa att jag får med mig folk och att de lyssnar på vad jag säger. Och när jag väl lyssnade på honom, sökte ett chefsjobb och fick det – så tyckte jag att det var fantastiskt roligt!

Helen tror att hon är en bra chef för att hon trivs bra i sin roll som VD. Den fina företagskulturen på Sandvik Coromant gör att det är lätt att vara chef. Hon tror också att människor känner att de kan lita på henne, hon är transparent och har ett engagemang som skapar engagemang hos andra. Och så är det ju det här med magkänslan.

- Jag lyssnar mycket på magkänslan. Saker kan se bra ut på pappret, men jag vet att det är fel. Jag litar absolut på forskning och statistik, men ibland kan jag ändå känna att det inte är rätt, även om allt pekar åt ett håll. Och ibland kan min magkänsla såklart säga samma sak som siffror och statistik.

Helen berättar att hennes mamma ofta pratade om att det ska kännas bra och att man ska göra saker med både Heart, Mind and Gut.

- Min långa erfarenhet i samma bolag och att jag har en bra omvärldsbevakning ligger till grund för min magkänsla och intuition. Nu för tiden brukar min finanschef fråga mig om min magkänsla inför stora beslut, säger Helen och skrattar samtidigt som hon skakar lite på huvudet.

 

Fotograf: Alexander Lindström - Gefle Fotostudio

Samtalet fortsatte kring att ha en bra balans i livet och Helen berättar för oss att hon såklart jobbar mycket, att det kommer med rollen som VD och som chef.

Och vi undrar såklart hur hon gör för att uppnå balans?

- På flera sätt. Genom att ge plats för alla delar i livet som är betydelsefulla för mig. Jag har blivit bättre på att vara noga med att vara ledig när jag är ledig. Jag jobbar exempelvis inte längre på helgerna, även om det är svårt ibland. Min familj är central och det centrala för mig.

- Något annat som är viktigt för mig är det egna lärandet. Jag avsätter 90 minuter i veckan för det och det är något jag promotar för alla inom bolaget. Jag är väldigt noga med att investera i eget lärande, jag mår väldigt bra av det och jag lägger tid på det även på helger och annan ledig tid, berättar Helen.

Att ta hand om sig och röra på sig vet vi alla att det är en förutsättning för att må bra, särskilt när man har ett mer stillasittande arbete.

- Jag är ingen idrottstjej i grunden, men jag är duktig på att röra mig i vardagen. Mina favoriter när det gäller träning är att springa och gymma, och i vårt nya hus har vi investerat i ett eget litet gym.

Helen har även upptäckt mindfulness, vilket har blivit viktigt för henne.

- Jag har lärt mig av min man, han är väldigt duktig och kan meditera i en timme när han behöver det. Jag lär mig fortfarande, men jag märker att det hjälper mig mycket. Jag har lärt mig att andas mellan möten för att ”starta om” – det kan räcka med tre andetag, säger Helen. Hon säger att hon har massor av energi, och med hjälp av mindfulness har hon hittat ett bra sätt att kanalisera energin och det räcker ofta med tio minuter.

- Jag tycker att det har gett bra resultat, jag märker till exempel att jag sover mycket bättre.

Vad tänker du om framtiden. Vad har du för planer och drömmar?

- Jag hade dödsångest för ett tag sedan. Jag tänkte; Hur ska jag hinna göra allt innan jag dör? Det är ju tex för sent att bli läkare nu, säger Helen och ler lite.

Helen säger att hon vill så mycket. Hon vill leda ett sjukhus i framtiden och hon har en stor passion för utbildning. Hon vill hjälpa till med läxläsning eller utbilda sig och kunna jobba som lärare vid sidan av jobbet.

- Jag brinner för så mycket och har mycket jag vill göra, jag vill bidra och göra skillnad.

- Jag och mina bästa vänner som jag lärde känna för 18 år sedan då vi hamnade i samma mammagrupp - vi brinner tillsammans.

Vi har haft massor av företagsidéer genom åren – vi vill skapa en bättre mödravård, vi vill driva sjukhus och en period ville vi starta ett parti som bara skulle existera under en mandatperiod. Vi skulle våga allt utan att behöva vara rädda för fortsättningen, skrattar Helen.

- Vi träffas fortfarande så ofta vi kan. Ibland ses vi bara kort och tar ett glas vin, ibland en längre stund och vi har även rest iväg för att hinna umgås ordentligt.

När vi summerar samtalet med Helen blir utfallet en stor del skratt och mycket inspiration och vi tar med oss många kloka tankar om prioriteringar i livet.

Vi tackar ödmjukast för samtalet och energiinjektionen för den här gången!

Read more

THE WILL TO CHANGE

VILJAN ATT FÖRÄNDRA

Visste du att världens första kostym designades...

Läs mer
Lovisa about life's everyday challenges

Lovisa om livets vardagsutmaningar

Fotograf: Alexander Rooth Vi fick möjligheten att prata med Lovisa, en av våra fantastiska kunder, för att höra lite mer om varför MWH är en bra match för henne. Lovisa är småbarnsm...

Läs mer